© AT Roca, 2019 Avís legal / Termes legals
--- Viticultura ---

LA TERRA,
LA NOSTRA MÀTRIA

Viticultura sorgida de les arrels més profundes, allà on els lligams entre la terra i les persones són tan indissolubles que fan que l’activitat vitícola i el treball al celler donin autèntic sentit al pas del temps.

LA SIMBIOSI
ENTRE PAISATGES

De Montserrat al Mediterrani, flanquejat pel Massís del Garraf i per la Serralada Prelitoral, el Penedès s’estén com un tapís entre mar i muntanya delimitat per la Conca del Riu Anoia al nord i del riu Foix al sud.

En aquesta depressió del territori de caràcter tan marcat, la configuració de les diferents estructures geològiques i la diversitat dels sòls, microclimes, altituds i exposicions existents conformen almenys tres subzones que, diferenciades les unes de les altres, aporten enormes possibilitats per elaborar vins d’una singularitat molt acusada.

Les brises del Mediterrani que acaronen les vinyes de coster de Macabeu i Malvasia de Sitges, varietats autòctones de la zona, arrapades en sòls calcaris molt pobres, expressen la mineralitat dels seus sòls i respiren la humitat de les brises fresques de la Marinada, que els hi aporta acidesa i frescor.
És aquí, entre el Massís del Garraf i els Costers d’Ordal, on les vinyes de Macabeu i Malvasia sobre sòls calcaris, graves i nòduls de calitx, expressen la personalitat més mediterrània els nostres vins.

La nostra Finca dels Gorgs, a cavall entre el Garraf i la Conca del Riu Anoia, amb sòls calcaris i argilosos, fusionen i són la fita de la transició dels terrers del Macabeu i el Xarel·lo.
De Montserrat fins el mar, flanquejats per les Serralades Litoral i Prelitoral, s'estén el mar de vinyes més extens del país. Una zona de temperatura temprada en la qual batega no només l'extensió de conreu més important del Penedès, sinó també l'aglomeració demogràfica de la comarca. Per això el Xarel·lo, la varietat més abundant a la zona, és molt més que una varietat de raïm. És el símbol d'una cultura pròpia.
Aquí, entre les conques dels rius Anoia i Foix, en una altitud que no supera els 240 m i amb sols d’argiles calcàries i còdols, cultivem vinyes de Garnatxa Negra i Xarel·lo, la varietat característica d’aquesta terra i l’expressió més pura del territori.
La varietat Parellada de les vinyes de Torre Busqueta, a La Llacuna, plantades en els territoris penedesencs de més altitud -a quasi 700m sobre el nivell del mar-, esdevenen el sostre del Penedès vitícola i presenten unes característiques úniques del seu entorn: sòls pobres de pissarres i arenites silíciques que, gràcies a l’ampli contrast tèrmic entre el dia i la nit, ens permeten elaborar vins amb molt bona acidesa, finor i aroma.

L’AUTENTICITAT DEL QUE ÉS ÚNIC

La genuïnitat de la nostra terra i la supervivència de les nostres varietats autòctones són, més enllà de l’herència vitícola dels nostres avantpassats, el tret distintiu i angular que configura el paisatge del Penedès.

Creiem en les varietats autòctones per elaborar vins únics i expressius, per això entenem la nostra tasca com un compromís amb els nostres avis i els nostres fills per tal de preservar i potenciar el Patrimoni Vitícola del Penedès, elaborant vins exclusivament amb varietats autòctones.

LES NOSTRES VARIETATS

L'ELEGÀNCIA
Aquesta varietat autòctona es troba majoritàriament a la Serralada Litoral, Costers de l’Ordal i Massís del Garraf sobre sòls calcaris. Aporta elegància, acidesa i mineralitat als vins, a més d’aromes de fruita blanca fresca. Quan les vinyes són velles, els vins de Macabeu tenen un gran potencial i vocació d’envelliment.

El Macabeu és la base dels nostres cupatges.
L'ESTRUCTURA
El Xarel·lo, varietat autòctona icònica del Penedès, gaudeix d’una excel·lent adaptació als terrers i climes de la zona, però que on millor s’expressa és sobre els sòls d’argiles calcàries de la Conca del Riu Anoia.

Resistent a la sequera i a la calor, presenta vins amb cos, rústics però elegants, amb aromes de fruita blanca i vegetals, sobretot fonoll.
LA DELICADESA
La Parellada de les vinyes més altes de la Serralada Prelitoral, plantada sobre sòls silícics i pissarres, ens dóna vins frescos, poc voluminosos però elegants, amb aromes de fruita tropical i flor de vinya.

Aporta frescor i acidesa als nostres Clàssics Reserva.
LA IDENTITAT
La Malvasia de Sitges, varietat autòctona cent per cent mediterrània i pròpia del Penedès Marítim, concretament al Massís del Garraf, va sobreviure a la plaga de la Fil·loxera del s.XIX gràcies a l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges.

Varietat recentment recuperada i que estem posant en valor, produeix vins frescos, amb molt bona acidesa i aromes intensos florals i de fruita tropical. És el nostre tribut a la història mil·lenària del Penedès Ibèric poblat el 750 a.C. pels Cossetans de la Font de la Canya (Avinyó Nou).
EL VOLUM
Arrelada al Penedès des de temps immemorials, la Garnatxa Negra és la varietat mediterrània per excel·lència i, juntament amb la Sumoll i la Monestrell, la més antiga per a la elaboració dels escumosos rosats.

Presenta vins frescos, estructurats però carnosos, elegants i llaminers alhora, amb aromes de fruita vermella fresca.

A la Conca del Riu Anoia, sobre sòls argilosos-calcaris, la veremem en el punt òptim d’equilibri entre sucres, aromes i acidesa i la macerem suaument amb les seves pells per obtenir els vins rosats més subtils i delicats.

Juntament amb el Macabeu, forma part del cupatge del nostre Clàssic Rosat.

ELS ROSTRES D'UN PAISATGE

A AT ROCA no oblidem que el paisatge, a més d’estar configurat pel clima, l’orografia, el sòl o les plantes, també ho està per les persones.

El nostre projecte existeix, també, gràcies a les sinergies i al treball de forma activa de vuit famílies de viticultors, que amb la seva complicitat i experiència intentem extreure el caràcter mes autèntic a cada una de les seves parcel·les.

Aquesta manera d’entendre la viticultura, recolzada amb una enologia adaptada a cada terrer, són la nostra màxima garantia per elaborar vins que siguin l’expressió, no només del seu territori, sinó també de la gent que l’habita.

{"title"=>"La terra, la nostra màtria"} {"title"=>"La terra, la nostra màtria", "description"=>"La d’AT Roca és una viticultura sorgida de les arrels més fondes i dels lligams entre la terra i les seves persones"} {"title"=>"La terra, la nostra màtria", "description"=>"La d’AT Roca és una viticultura sorgida de les arrels més fondes i dels lligams entre la terra i les seves persones", "keywords"=>"viticultura, varietats autòctones, paisatges, Penedès, Massís Garraf, Costers Ordal, Montserrat, Serra d’Ancosa, Malvasia, Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Garnatxa, pagesos, persones, clima"}